Зашто уписати ђака првака у ОШ „Доситеј Обрадовић“?

Драга децо, поштовани родитељи,

Наша школа је поносна што деци увек може да понуди нешто ново. У широкој креативној лепези, великом парковском делу, продуженим боравцима итд. се налазе и немачки и руски језик, као први страни језици. Можемо слободно да кажемо да је наша адреса једна од ретких на којој већ четири године са најмлађима кроз игру, уз најновије методе и интерактивне уџбеничке комплете развијамо језичке вештине немачког језика, а од ове школске године и руског језика.

Осим што знамо да је учење кроз игру у најранијем узрасту важно за мотивацију, увек смо у потрази за новим, бољим начинима да заинтересујемо децу за учење страног језика. Свакако не заборављамо ни старије ђаке и са њима учествујемо у различитим манифестацијама и такмичењима.

 

Зашто волимо да учимо немачки језик?

Осврнимо се и на остале, по нама значајне разлоге, због којих сматрамо да је немачки језик прави избор.

 • Учење немачког језика у овој школи је заступљено од њеног оснивања, што говори о великом искуству предавача и вољи и жељи да се вишегенерацијски труд и успех настави.
 • Наша школа је организовала међушколски квиз и потрагу за благом за школе из Новог Сада и околине више година за редом, чиме смо показали да имамо вољу и капацитет да померимо границе уобичајеног.
 • Немачки језик има посебан значај и своје место у историји Војводине. Немачки језик је посебно имао велики значај у Војводини током целог 20. века, с обзиром на то да су многа места била национално шаролика све до после 2. светског рата. Наше баке и прабаке училе су немачки у игри од својих вршњакиња Немица. У многим основним школама, гимназијама и разним средњим школама немачки је дуго имао примат све док га временом није почео потискивати енглески језик. Лепо је бити део богате традиције.
 • У 21. веку Немачка, Аустрија и Швајцарска су земље у којима хлеб зарађују и школују се многи наши људи. Немачки је језик животних потреба, праксе, науке, технике. На катедри за Германистику у Новом Саду сваке године немачки језик упише око 60 кандидата.
 • Немачки је језик Европске уније, а 2. језик у свету после енглеског.
 • Наши ученици сваке године постижу успехе на различитим креативним пољима. У оквиру ваннаставних активности учествовали смо у бројним програмима, манифестацијама, фестивалима, пројектима, такмичењима, а ево неких: Европски дан језика, радионице из драмске педагогије у Земуну и Сомбору, Четврти прекогранични позоришни фестивал на немачком језику у Сомбору са групом Три прасета и представомDie drei kleinen Schweinchen,  (2017); Пети и Шести фестивал дечијег аматерског позоришта – „Позорница младима” у Културном центру у Новом Саду са групом и представом Вук и седам јарића (2018-2019), онлајн програм 63. Змајевих дечијих игара – јун 2020., онлајн фестивал Позорница младима  – децембар 2020., летњи језички кампови, програмска гостовања у другим срединама, туристички водичи за вршњаке, квизови познавања култура и језика, знањем кроз Европу, Tolles Diktat.
 • О раду са редовне наставе можете погледати на овом блогу  или пратити редовне објаве на нашем школском сајту.
 • Такмичења у организацији Министарства просвете:

Сања Божић VIII1 1. место општинско, 2. место окружно и 4. место републичко – специјална категорија (2010.)

Павле Радановић VIII1 3. место општинско, 3. место окружно, а републичко није одржано због пандемије ковида 19. (2020.)

Републичко такмичење у читању немачких текстова – Теа Чизмар VIII1 3. место (2015.), а Даница Дробњак VIII2 5. место (2016.)

Републичко такмичење у писању састава на немачком језику: 1. место Сара Ђермановић (2020) 1. Место Стефан Марић (2020), 2. место Константин Свилокос (2020), 1. место Константин Свилокос и Стефан Марић (2019), 2. место Иван Урековић (2019.), Никола Бабић (2020.), 3. место Николина Грбић (2018.), Сара Ђермановић и Елена Пилиповић, Бранкица Пејичић, Теодора Арбутина (2019);  4. место Теа Мариновић (2019.), 5. место Павле Радановић (2018.)

Седмо међународно Willkommenово такмичење из немачког језика – Павле Радановић 3. место (2019.).

Међународни конкурс из заштите животне средине у организацији Goethe Instituta Berlin  – 5 награда (2019.)

 

Говорите по – русски!

 • Први пут у нашој школи учимо руски језик од првог разреда
 • Уз игру и песму уз цртање и лепљење сличица од малих ногу усвајамо руски језик. Као говорници српског језика наша деца имају идеалне предиспозиције да проговоре на руском без приметног страног акцента.
 • Ово је језик народа богате културне баштине, језик на ком су говорили велики научници: Мендељејев, Павлов, Циолковски, први космонаути: Јуриј Гагарин, Валентина Терјешкова, композитори: Чајковски, Мусоргски, Салтиков – Шчедрин и наравно великани писане речи: Пушкин, Љермонтов, Чехов, Гогољ, Толстој, Достојевски, Јесењин, Ахматова и ко би их све набројао?
 • Са оваквим знањем руског језика, наша деца имаће могућност да читају највећа дела светске књижевности у оригиналу.
 • У данашње време познавање руског језика отвара и пословне могућности, како у Русији, тако и у руским фирмама у Србији, јер је сарадња наших земаља поново у успону.
 • Руси су словенски народ са којим нас повезује порекло, блиски језици, религија.
 • Руски језик говори око 285 милиона људи у свету, што га чини четвртим по заступљености.
 • Ученици који одаберу да уче руски језик као први страни језик, у петом  разреду имају могућност да одаберу као други енглески, или немачки језик. До краја осмог разреда знаће подједнако добро оба језика, наравно у складу са залагањима и афинитетом.