Колико је тежак прелазак детета из припремног периода вртића у школу, ништа мање није тежак прелазак ученика из IV у V разред.

Деца до четвртог разреда имају разредну наставу, са својом учитељицом. Она је већим делом присутна у животу сваког свог ученика. Предметна настава од петог разреда подразумева свакодневно смењивање наставника и то је новина на коју се деца најтеже прилагођавају. Током претходног искуства већ су упознали наставнике страног језика, грађанског васпитања или верске наставе, али сада се та промена односи на све наставне предмете.

Ученици тада доспевају у ситуацију да се прилагођавају различитим захтевима, као и мноштву нових информација. У оваквој новонасталој ситуацији су често збуњени и родитељи ученика.

Зато, драги петаци, имајте на уму:

  • остајете са својим друговима и другарицама у истом одељењу и сви сте у истој ситуацији привикавања на ново. Међусобно се добро познајете и спремни сте да заједно решавате проблеме.
  • и надаље имате некога ко ће о вама бринути и организовати вам школски живот и ваннаставне активности, а то је ваш одељењски старешина.
  • од самог почетка наставе у петом разреду пажљиво слушајте наставнике и трудите се да испуните захтеве који вам се постављају
  • учите редовно, увежбавајте своја знања и умећа, а за сваку нејасноћу или проблем се обратите свом предметном наставнику или одељењском старешини
  • уколико вам се нешто чини нерешивим, потражите помоћ психолога и педагога школе

Поштовани родитељи петака, потребно је да редовно долазите на индивидуалне разговоре и размењујете мишљење о детету са наставницима, као и да посећујете родитељске састанке како би благовремено били обавештени о дешавањима у школи и одељењу вашег детета.

Педагог школе, Биљана Орловић