Светски Дан књиге и ауторских права

Светски дан књиге се у свету, као и код нас, обележава 23.априла, на дан смрти два велика европска писца – Мигела де Сервантеса и Виљема Шекспира.

Међутим, два великана заправо су само формално преминула истог датума. Сервантес 23. априла, по грегоријанском, а Шекспир по јулијанском календару, односно, 3. маја по грегоријанском календару.

Одлука о обележавању Светског дана књиге и ауторских права донета је на Генералној конференцији Организацијe за образовање, науку и културу Уједињених нација (УНЕСКО), одржаној у Паризу 1995. Намера УНЕСКО-а је да уз помоћи издавача, књижара, професора и осталих стручњака из области културе и комуникација подстакне на читање све слојеве друштва, a нарочито младе.

У Шпанији је овај дан празник још од 1923. године, у част писца Мигела де Сервантеса, који је умро на тај дан.

Срећан вам светски Дан књиге!

 

Међународни Дан дечије књиге, 2. април

Међународни Дан дечије књиге у целом свету се обележава 2. априла, од 1967. године у спомен на рођење писца Ханса Кристијана Андерсена.

Дански књижевник, рођен 2. априла 1805. године, краљ бајки, аутор „Мале сирене“, „Ружног пачета“, „Принцезе на зрну грашка“ и многих других блиставих бајки без којих одрастање није могуће замислити.

Андерсенова дела су преведена на више од 80 језика и била су надахнуће за стварање многих позоришних и балетских представа, филмова, скулптура и слика. Више од 150 прича за децу чине га једним од највећих фигура светске књижевности.

Међународни одбор за дечију књигу The International Boardon Books for Young People (IBBY), обележава овај дан широм света да би се деца подстакла на читање.

Међународни одбор за дечију књигу је међународна непрофитна организација институција и појединаца из целог света који спајају децу и књиге. Ова организација је основана у Цириху, 1953. године, а њена мисија је:

  • промоција међународног разумевања кроз дечије књиге,
  • пружање прилике свој деци света да имају приступ књигама високих литерарних и уметничких стандарда,
  • објављивање и дистрибуција квалитетних дечијих књига, нарочито у земљама у развоју,
  • подстицање истраживачког и научног рада у области дечије књижевности.

Сваке године једна од чланица IBBY-ја је спонзор и одређује тему и постер за обележавање Дана. Она одлучује о теми и позива истакнутог аутора из земље домаћина да напише поруку деци света и познатом илустратору за дизајн постера. Ови материјали се користе на различите начине за промоцију књига и читања. Често је МДДК везан за прославе око дечијих књига и других посебних догађаја који могу укључивати сусрете са ауторима и илустраторима, писање такмичења или најаву награда за књиге.

Ове године је Латвија била спонзор Међународног дана дечје књиге.

Програми се приређују под слоганом „У КЊИЗИ, МАЛО ЈЕ ВЕЛИКО“.

Постоји и Српска секција. IBBY-ја и њени циљеви су популарисање читања, подстицање стваралаштва за младе, проучавања и издавања књижевности за децу, обележавање значајних јубилеја и међународног Дана књиге за децу у Србији.

У Новом Саду уручена је награда Змајевих дечјих игара „Плави чуперак“ Весни Алексић за роман „Крокодил пева“.

Поводом Међународног дана књиге за децу песник Љубивоја Ршумовића је изјавио.

„Ја имам једну поруку, да људи више не живе у бризи, ко нема у глави има у књизи и само сви људи знају све ствари, књига главу чува, шубара је квари. Мој мото може да гласи читајте да бисте живели, читајте књиге да бисте живели. Ја сам проживео стотине живота са јунацима књига које сам читао“.