Реализација пројектне наставе из математике са темом „Михаило Петровић Алас“

Ове године се навршава 150 година од рођења Михаила Петровића Аласа и препорука Друштва математичара Србије је да се један час математике посвети овом знаменитом научнику.

Ученици VIII1 и VIII3 су почетком новембра добили задатак да по сопственом избору ураде истраживање на тему „Михаило Петровић Алас“. У току две недеље, ученици су вршили истраживања и припрему за сваки задатак посебно. Свака од пет група, у сваком одељењу, презентовала је свој продукт на једном часу математике (15 минута на почетку часа).

Након излагања сваке групе, остали ученици у одељењу су вршили евалуацију рада и излагања групе.

Из српског језика, ученици су писали састав на тему „Михаило Петровић Алас – значајна личност наше науке и културе“. Одабрани радови ће конкурисати на литерарном конкурсу који је објавило Друштво математичара Србије.

Као резултате истраживања на крају смо добили: плакат, извештај извршеног анкетирања, Powerpoint презентацију, песму, нацртан портрет, мозгалице. Сви радови су изложени у учионици математике.

Ученици су током реализације овог пројекта показали озбиљност и одговорност према раду и велику заинтересованост за тему. Поред тога њихови утисци су да су се и забављали током израде пројекта и да су много научили кроз игру. Жеља им је да у будућности буде још оваквих задатака.

 

                                                                                                                 Наставница математике

                                                                                                                 Мира Дикић