Лименке рециклирамо – планету Земљу спасавамо

     Већина светских напредних земаља практикује што више рециклирање – ствари и материјали који  се могу применити и после предвиђеног „рока трајања“ и тако се помаже очувању одрживог развоја упркос несразмерној производњи, потрошњи и узвраћању природи добара које она нама несебично пружа и даје.  „Када се пуно наизглед малих људи ујединили на пуно малих места, могу урадити велике ствари“ – овом мишљу смо се и ми, новосадска деца и наша легендарна учитељица Сашка водили.

         Почели смо са сакупљамо лименке од сокова, газираних пића, пива итд… у октобру. Свако од нас на путу до школе, вртића, посла, факултета види гомилу ђубрета на улицама, на трави, на игралиштима и на још много других места. Међутим, престали смо да бежимо од тога да нам је држава загађена и да игноришемо смеће свуда око нас и почели смо једну по једну лименку да скупљамо и стављамо у кесе и кутије које смо држали у учионици. Иако смо мислили да ће цео процес и сакупљање доста дуго потрајати и да ће нам пуно времена требати чак и до једног килограма лименки, на срећу или на жалост, изненађујуће брзо смо стигли и до првих 10 кг. Свако од нас кад год је излазио из куће, је носио, и још увек носимо, кесу у коју стављамо већину лименки на које наиђемо успут. Све више и више смо прикупљали лименке које људи, свесно или несвесно, бацају свуда унаоколо. Када бисмо сакупили одређен број лименки за време ЧОС-а и за време одмора смо у учионици истресли све лименке и газили смо по њима како би се оне спљоштиле и да би што већи број могао да стане у велике кесе које смо касније носили у откупну станицу. Први пакет смо однели 27. новембра прошле године и то је било првих 37 кг лименки. У овој акцији су учествовали и помогли, заједно са учитељицом, и родитељи неке деце – Данијела, Вида, Миа и Ђура и овим путем им се још једанпут захваљујемо. Убрзо нам је кеса у руци постала рутина када излазимо напоље. Активирали смо и ширу породицу и пријатеље који нам помажу у овој мисији.

       У почетку нам је једини циљ био да покушамо да очистимо бар мало наш град и допринесемо очувању природе и животу на њој. Али, касније смо једногласно као одељење одлучили  да се новац који добијемо за џакове лименке искористимо и у хуманитарне сврхе – да помажемо некој деци из одељења који су у слабијој финансијској ситуацији што се тиче најчешће прибора, али смо се досетили и да некима платимо рате за „школу у природи“. 26. децембра смо предали 45 кг; 10. фебруара 38 кг; 12. марта 46 кг, а обележили смо и Дан планете Земље 22. априла тако што смо за нешто више од месец дана успели да скупимо 24 кг и последњи пут смо однели 44 кг 19. маја. Као што сте могли да приметите, пауза у школи и ванредно стање због COVID – 19 нас нису спречили  у нашем одважном подухвату. Још увек сакупљамо лименке. И не планирамо да се зауставимо на досадашње 234 киле лименки. Овим желимо да потврдимо да се држимо чувене Гандијеве реченице „Буди промена коју желиш да видиш у свету“ и желимо да послужимо као инспирација, мотивација и подстрек свима осталима да ипак постоји начин да допринесемо спасавању Земље и притом да се заради новац, а најлепши начин на који га можете искористити је да га поклоните некоме коме је заиста потребан. Исто тако, можда склопите нова познанства и пријатељства са радницима у откупној станици, као наша учитељица 🙂

Поносни IV3 са учитељицом Сашком

Резултате ликовног конкурса можете погледати на овој страници.