Информације и препоруке поводом превенције ширења инфекције

Корона вирус под називом Ковид – 19 изазива болест дисајних органа која се шири са особе на особу путем капљица које се избацују приликом кијања и кашљања оболеле особе. Већина људи који се заразе новим корона вирусом имају благу болестсличну грипу и опорављају се, али код неких се развија тежи облик болести.

Који су симптоми КОВИД- 19?

Лакши облици болести могу личити на прехладу (повишена телесна температура, бол у ждрелу, кијавица, слабост, болови у мишићима). Тежи облици болести се манифестују упалом плућа са повишеном телесном температуром, кашљем и отежаним дисањем.

 Колико траје инкубација болести?

Инкубација болести (време од уношења вируса у организам до појаве симптома болести) траје од 2 до 14 дана (у просеку 5 дана).

 Како се преноси КОВИД – 19?

Вирус КОВИД – 19 се преноси са човека на човека капљичним путем, удисањем капљица које је заражени избацио приликом кашља или кијања (слично грипу). Испитују се и други могући путеви преношења овог вируса. Сматра се да је заражени човек најзаразнији док има симптоме болести (кашаљ, кијање).

 

Заштитите себе и друге од вируса применом следећих мера!

  • Често и темељно перите руке сапуном и водом, а ако нисте у могућности,истрљајте рукесредством на бази алкохола

Зашто? Препоручује се прање руку сапуном или употребасредствана бази алкохола за дезинфекцију руку који могу смањити број вируса на вашим рукама.

  • Будите удаљени најмање 1 метар од особе која кашље или кија и избегавајте руковање и грљење

Зашто? Кад неко кашље или кија, из носа или уста прскају ситне капљице течности које могу садржати вирус. Ако сте преблизу особе која је болесна и кашље, можете удахнути капљицекоје садрже вирус.

  • Избегавајте додиривање очију, носа и уста

Зашто? Руке додирују различите површине и са њих могу покупити вирусе и пренети их у очи, нос или уста, одакле продиру даље у тело и могу изазвати болест.

  • Примењујте респираторну хигијену, а то значи да покривате уста и нос савијеним лактом или марамицом када кашљете или кијате и одмах затим одложите у смеће употребљенумарамицу

Зашто? Вирус се шири капљицама. Придржавајући се добре респираторне хигијене, штитите људе око себе од прехладе, грипа, па и новог корона вируса.

  • Ако имате температуру, кашаљ и отежано дисање, потражите лекарску помоћ, избегавајући контакте

Сви који сумњају да имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, треба да се јаве на бројеве телефона кол-центра Института за јавно здравље Војводине те поступе ИСКЉУЧИВО по упутствима ове надлежне институције:

064 802 8894

064 802 8895

Будите информисани, пратите вести на званичним медијима, интренет странама Министрства здравља,

института и завода за јавно здравље, а не насумичним претраживањем интернета и друштвених мрежа!

Практикујте здраве навике и животне стилове и пратите савете лекара!

Овим путем обавештавамо вас да, по налогу надлежних органа,

школа и даље ради!

Заинтересованим родитељима пропоручујемо да у одељку Преузимања на нашој интеренет страници,

под картицом Остало, преузму користан текст!

Фотографија преузета са FB странице Дома здравља „Нови Сад“