Едукативни излет петих разреда

Манастир Хопово – Сирмиум – Засавица

У суботу 25.05.2019., ученици петих разреда су са својим одељењским старешинама били на једнодневном едукативном излету по Срему.

Путовање смо започели обиласком манастира Хопово, једним од најлепших манастира на Фрушкој гори за који се сматра да је прва задужбина Ђурађа Бранковића. Упознавали смо се са његовом архиктетуром и историјом богатом културним и верским догађајима. Слободно време ђаци су искористили за истраживачку шетњу, игру и уживање у околини манастира.

Пут смо наставили ка Сремској Митровици. Обишли смо Сирмиум и Царску палату у пратњи локалног водича. Сазнали смо да је у Сирмиуму и његовој околини рођено седам римских царева, а да су прва истраживања почела су 1957. године открићем Царске палате. Грађевински комплекс палата – циркус је један од најважнијих археолошких налазишта у Сремској Митровици. Подигнут је крајем III или почетком IV века у југоисточном делу града, уз реку Саву. Римски циркуси су познати широм царства, а  Сирмијумски циркус је једини који је до сада откривен у нашој земљи.

Након обиласка, путовање смо наставили ка Засавици, резервату природе. По доласку док смо чекали вожњу туристичким бродићем Умбра, ђаци су имали прилику да се освеже у хладу сеника, да се попну на дрвену грађевину са торњем висине 18 m са кога се пружа прелеп поглед ка пашњаку од 300 ha и најширем и најлепшем делу тока Засавице, као и да обиђу резерват и виде животиње: коње, свиње мангулице, подолско говече, магарце и њихове младунце, патке, биволе, козице…  и две роде на самом врху торња.

Потом је уследила вожња бродићем. Деца су уживала у пријатној вожњи, прелепом окружењу уз врло поучно и занимљиво излагање локалног водича.

Све време излета ученици су прикупљали информације како би могли да попуне упитник који им је дат на почетку путовања, а садржи низ питања из веронауке, историје, биологије, ликовне кутуре…, док ће на часу српског језика и књижевности писати есеј.

Упитник саставиле наставнице Славица Бројевић, Слађана Совиљ и Милена Петров.

 

 

ДАТУМ:

26.05.2019.

Нови Сад

ОДЕЉЕЊСКЕ СТАРЕШИНЕ:

Милица Кнежевић

Даниела Каришик – извештај

Ксенија Илкић – Шкулец – вођа пута

Маријана Урековић