Борба против вршњачког насиља

Основна школа “Доситеј Обрадовић” се укључила у Међународни дан борбе против вршњачког насиља, познат и као “Дан розих мајица” . Поводом тога у школи је у току целе недеље био реализован читав низ превентивних активности којима је указано на неопходност постојања толеранције, емпатије, поштовање различитости, развијање сарадње и могућност ненасилне комуникације у решавању конфликтних ситуација.

Ученици од првог до четвртог разреда су упознати са облицима насиља кроз адекватну презентацију, након чега су имали радионице.

 

Ученици старијих разреда су се кроз  презентацију детаљније упознали са дигиталним насиљем, које је њима блиско и начинима за његову превенцију и заустављање. Осим презентације, послат им је и упитник који је детаљно анализиран, а резултати ће бити предочени ученицима и на седницама већа.

Ове активности су урађене кроз наставу Грађанског васпитања или кроз ЧОС.

Представници ученичког парламента су обележили Међународни дан борбе против вршњачког насиља. Чланови ђачког парламента предложили су да се оснује Доситејев безбедносни тим – Стоп насиљу 21. Идеја је да путем инстаграм профила упознају ширу јавност и представе своју пословну идеју о услугама безбедности, те помогну вршњацима који су у проблему.